ÇOBAN SALATA TARİFİ
3 adet domates
2 adet salatalık
1 adet kuru soğan
yarım demet maydanoz
2 adet yeşil biber
1 limonun suyu
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kaya tuzu
Çoban Salata
Çoban salata, dağdaki çobandan, köye, kasabaya, şehre kadar sofralarda bulundurulmaya çalışılır. Çünkü sofra hazırlama sanatında salatanın önemi büyüktür. Yemekler ne kadar güzel olursa olsun salata bu güzelliği daha da arttırmaktadır. beri davet ve ikramlarda bir araya gelmektedir. Önemli günlerde yapılan yemekler nişan, düğün, doğum, ölüm, çocuğun diş çıkarması, ev alma, asker ve hac uğurlama gibi etkinliklerde kendisini göstermektedir. Bu özel günlerde tam takım yemek ikram edilir. Tam takım yemeğin içinde; çorba, et yemeği, pilav, salata, sarma ve tatlı olur. Sosyal adetlerimiz içinde askere gitmeden önce askere çorap ve çamaşır verilir. Askere giden ve gelenlerin evinde pilav yapılır. Akrabalar askeri yemeğe alır. Bu yemekte çorba, göveç, pilav, salata, tatlı yapılır. Ölü evine “eren yemeği” denen yemekler getirilir. Eren yemekleri yakın akrabalar ve komşular tarafından getirilir. Tam takım yemeği olarak çorba, pişmiş veya çiğ tavuk, et, göveç, pilav, salata, ekmek, çay, şeker, börek baklava gibi yiyecekler götürülür.Nişan ve düğünlerin ise vazgeçilmez sunumu salatalardır.
Genel Özellikler |
---|
Henüz herhangi bir yorum yazılmadı.
Yorum Ekle