background

Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali

Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali

Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali

Uluslararası  Çocuk Tiyatroları Festivali

Eskişehir kültür sanat dünyası çok zengin bir şehirdir. Bir taraftan açılan tesisler diğer taraftan sanatın sevdirilmesi ve tanıtılması adına yapılan etkinlikler yılın her döneminde şehrin farklı noktalarında çeşitli kültür sanat etkinliklerinin var olmasını sağlamaktadır. Üstelik kentteki faaliyetler sadece yetişkinlere yönelik değil, çocuklara da yöneliktir. Böylece Eskişehirli çocukların küçük yaşlardan itibaren sanatla tanışmaları sağlanmaktadır. Bu etkinliklerin başında da Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali gelmektedir.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali ilk yıllarda mart ayı içinde yapılmış, sonraki yıllarda mayıs ayı içinde yapılır olmuştur. Bir hafta boyunca bütün kent bir tiyatro sahnesine dönüşmekte, yerli ve yabancı birçok tiyatro topluluğu tiyatronun evrensel dili eşliğinde Eskişehirlilerle buluşmaktadır.

Uluslararası  Çocuk Tiyatroları Festivali ilk kez 2006 yılında Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Birimi bünyesinde başlamıştır. Her geçen gün büyümüş, zamanla uluslararası bir kimliğe bürünmüştür. Zamanla sadece Türkiye’nin her yerinden değil, aynı zamanda dünyanın birçok yerinden ilgi gören, merakla takip edilen ve kabul gören bir festival haline gelmiştir.

Uluslararası  Çocuk Tiyatroları Festivali’nin Serüveni

Uluslararası  Çocuk Tiyatroları Festivali ilk kez 20-24 Mart 2006 tarihleri arasında yapılmıştır. Beş gün süren festivalde 12 sahne performansı izleyicilerle buluşmuştur. Ortalama üç bin seyirci festivali takip etmiştir. Kral Aranıyor, Dans Eden Eşek, Bremen Mızıkacıları, Maymun Osvald gibi oyunların sahnelendiği festivalde bazı atölye ve paneller de düzenlenmiştir.

İkinci Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali 20-25 Mart 2007 tarihleri arasında altı gün boyunca devam etmiştir. Festival boyunca on dört oyun sahnelenmiş, katılımcı sayısı yedi binin üzerine çıkmıştır. Sokak şenlikleri yapılmıştır. Kahin Orfeus, Bir Varmış Bir Yokmuş Masallar, Cuco Bilmiyor, Gün Işını gibi oyunlar ve çeşitli atölyeler festivalde yer almıştır.

Üçüncü Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali 20-25 Mart 2008 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Festival boyunca kent birçok yerli ve yabancı topluluğu ağırlamıştır. Toplam yirmi bir gösterinin yer aldığı festivale dokuz bine yakın seyirci katılmıştır. Havlamayı Öğrenen Köpek, Yaşlı Seman, Kelebek Olmadan Önce, Pinokyo gibi oyunlar sergilenmiştir.

Dördüncü Uluslararası  Çocuk Tiyatroları Festivali 10-15 Şubat 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Otuz gösterimin sergilendiği festivalde dört farklı atölyeye yer verilmiştir. Beşinci Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali yine 20-25 Mart 2010 tarihleri arasında düzenlenmiş, sekiz ülkeden yirmi sekiz gösterim gerçekleştirilmiştir. On binin üzerinde seyirci katılımı olmuştur. Altıncı Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali 16-25 Mayıs 2011 tarihinde düzenlenmiş ve sonraki festivaller mayıs ayında yapılır olmuştur. Yıllar içinde Belçika, Bulgaristan, Fransa, İtalya, İngiltere, İsviçre, Letonya gibi birçok ülkeden topluluk katılmıştır.

Uluslararası  Çocuk Tiyatroları Festivali Nerede?

Uluslararası  Çocuk Tiyatroları Festivali bir hafta sürmektedir ve bu süre zarfında onlarca farklı oyun sergilenmektedir. Bu oyunların bir kısmı yerli tiyatro grupları tarafından bir kısmı yabancı tiyatro grupları tarafından sergilenmektedir. Çok sayıda oyun bir haftaya sığdırıldığından şehrin farklı noktalarındaki sahneler kullanılmaktadır. Böylece Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali alanı bütün bir Eskişehir haline gelmekte, sokak gösterileri yapılmaktadır.

Şehirdeki başlıca tiyatro salonları şunlardır:

•             Şehir Tiyatroları Tepebaşı Sahnesi

•             Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Turgut Özakman Sahnesi

•             Belediye Sanat ve Kültür Sarayı

•             Eskişehir Şehir Tiyatroları

•             Zübeyde Hanım Kültür Merkezi

•             Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan Kültür Merkezi

•             Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sultandere Sahnesi

•             Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi

•             Eskişehir Büyükşehir Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi

•             Odunpazarı Belediye Tiyatrosu

•             Eskişehir Çocuk Tiyatrosu / Tiyatro Eskişehir

•             Tepebaşı Belediyesi Gençlik Tiyatrosu.